Popularita domácích pekáren raketově stoupá. Možnost mít pořád čerstvý chléb bez konzervantů a umělých barviv je lákavější pro čím dál více lidí. A není se čemu divit. Čerstvý chleba je výborný, zdravý a člověk může různě experimentovat s přísadami a chutěmi. Jak však vybrat kvalitní domácí pekárnu a na které věci si dát při nákupu pozor – to vše si ukážeme v dnešním článku.
Používání domácí pekárny je velmi snadné. O pečení chleba nemusíte vědět v podstatě nic, přístroj za vás udělá většinu práce. Do pekárny je nutné přidat potřebné suroviny a vybrat vhodný program. Poté je vše automatické. Pekárna je navíc relativně malé zařízení, o nic větší než fritéza nebo kuchyňský robot.
Síla pečení
První věc, kterou při nákupu pekárny zkontrolujte, je síla pečení. Tento údaj přímo ovlivňuje to, jak dlouho bude pekárna péct a jak silné bude hnětení těsta. Na trhu seženete přístroje s výkonem od 450 W do 1 200 W. Optimální je pekárna s výkonem kolem 750 W. Ten zajistí stabilní pečení v průběhu celého programu a také poskytuje odpovídající sílu při procesu hnětení.
Počet míchadel
Míchadlo je kovový prvek na dně pekárny, který má za úkol hýbat těstem. Zpravidla se prodávají přístroje s jedním, nebo dvěma míchadly. Které je však lepší? Jedno míchadlo stačí pokud plánujete péct menší bochníky, tak do 1 kg. Při pečení větších chlebů by bylo jedno míchadlo málo. V takovém případě zvolte pekárnu se dvěma míchadly.
Materiál
Pekárny se vyrábí ve dvou provedeních – kovovém a plastovém. Plastové pekárny jsou levnější a lehčí. Na druhou stranu jsou náchylnější k poškození. Kovové pekárny jsou dražší, ale mnohem odolnější a vydrží vám delší čas. Jsou přirozeně těžší, ale díky jejich malé velikosti by to neměl být velký problém.
Pečící komora
Existují pekárny s vertikální, nebo horizontální pečící komorou. Vertikální pekárny vám na lince v kuchyni zaberou méně místa a také poskytují lepší promíchání těsta. Hodí se však na pečení menších bochníků, protože se v nich nachází zpravidla jen jedno míchadlo. Horizontální pekárny mají jedno, nebo dvě míchadla a do těchto typů je lehčí doplňovat přísady v průběhu hnětení, např. bylinky nebo semínka.