Skutečný hit: Nový Apple iPad Mini

,

Nová generace iPad Mini se dočkala velkých změn – od designu až k vnitřní výbavě. A právě všechny tyto změny dovedli Apple k novému prodejnímu hitu. Nový kompaktní tablet vypadá velmi dobře a mnoho lidí na jeho vydání netrpělivě čeká. Podívejme se proto blíže na jeho specifikace. 

Předchozí model iPadu Mini vyšel v roce 2019 a proto už mnoho příznivců Applu vyhlíželo jeho nástupce. Dočkali se během konference Applu, kde byl mimo iPad Mini představen také iPhone 13. A u nového tabletu je rozhodně na co se těšit. Změny na něm totiž nejsou jen kosmetické, ale tablet byl navržen v podstatě od nuly.

 

Specifikace

První velké změny se dočkala obrazovka Liquid Retina. Ta se zvětšila na 8,3 palce a s rozlišením 2266×1488 px zaručuje velmi ostrý obraz. Barevný gamut DCI-P3 navíc poskytne věrnou reprodukci barev. Pohodlí očím poskytne tenká vrstva, kterou je přední část tabletu potažena a která minimalizuje oslnění a ulehčuje čtení displeje. S tím také souvisí technologie True Tone – ta upravuje teplotu barev v závislosti na světelných podmínkách. Tablet byl uzpůsoben tak, aby jeho používání bylo pro oči co nejpohodlnější.

Vylepšen byl také kryt iPadu Mini, který je nyní totožný s iPad Air. Na boku se nachází magnetický konektor, ke kterému připevníte Apple Pencil. Tlačítko Domů bylo nahrazeno podporou gest a čtečka otisku prstů je pro změnu v horní části obrazovky. iPad bude mít také konektor USB-Type C. K dostání bude v 4 barevných provedení – vesmírně šedá, růžová, fialová a měsíční svit

Velké nadšení ale vyvolal především procesor iPadu Mini. Do tabletů Apple zpravidla umisťuje procesy z předchozích generací iPhonů. To zde však neplatí – letošní iPad Mini je vybaven procesorem Apple A15 Bionic z iPhonu 13. Ten vyniká především svým výkonem, který si poradí i s nejnáročnějšími hrami nebo editováním fotografií. Výkon CPU se zvýšil o 40 % a GPU dokonce o 80 %. 

Ani baterka nezaostává a měla by vydržet intenzivní celodenní používání. Přední fotoaparát je 12megapixelový se světelností f/2,4 a ten zadní je také 12megapixelový se světelností f/1,8. Velkým krokem vpřed je možnost využít 5G sítě.  

 

Dostupné barevné varianty

Apple iPad mini (2021) 64GB Wi-Fi + Cellular Pink MLX43FD/A recenze

Apple iPad mini (2021) 64GB Wi-Fi Space Gray MK7M3FD/A recenze

Apple iPad mini (2021) 64GB Wi-Fi Purple MK7R3FD/A recenze

Apple iPad mini (2021) 64GB Wi-Fi + Cellular Starlight MK8C3FD/A recenze

Dovednosti

Zveřejněno

2. 10. 2021