Tipy, jak zbavit pračku nepříjemného zápachu

Pračka nám umožňuje mít prádlo vždy perfektně čisté. Nebo tak by to mělo být v optimálním případě. Může se ale stát, že prádlo z pračky vyndáte a nebude příjemně vonět nebo působit čistě. Příčina je přitom prostá – o pračku se dostatečně nestaráte. I ona potřebuje občas vyčistit. Má v sobě mnoho míst, kam se mohou usadit zbytky pracího prášku, aviváže nebo mastnota. Jestli tedy nebudete pračce věnovat dostatečnou pozornost, začne hůř prát a brzy ji budete moci vyhodit, protože bude nepoužitelná. Aby se vám něco takového nestalo, představíme si několik způsobů, jak pračku dobře vyčistit. 

Jak už bylo zmíněno, v pračce je mnoho míst, kde se mohou usazovat zbytky pracího prášku a jiné nečistoty. Tam se také začnou tvořit bakterie, plísně a vodní kámen. Pokud se neodstraní, pračka začne špatně prát a smrdět.

Jako první se samozřejmě nabízí zajít do obchodu a pořídit prostředek přímo určený na čištění praček. Ty samozřejmě budou fungovat vždy. Jestliže se vám ale do něčeho podobného nechce, můžete vyzkoušet přípravek, kterým pračky čistily už vaše babičky.

Jedlá soda a ocet

Právě tato kombinace je osvědčená dlouhými roky. Netoxický ocet se postará o zápach a jedlá soda pak odstraní nečistoty. Do pračky je můžete dát buď jako roztok, nebo každý zvlášť. Ocet nalijte přímo do bubnu a jedlou sodu smíchanou s vodou dejte do přihrádky na aviváž a prášek. Poté spusťte program s nejvyšší teplotou a nechte ho doběhnout. Některé pračky mají dokonce speciální program určený na čištění. Podívejte se do návodu a případně té možnosti využijte.

Důležité je poté nějaký program zapnout ještě jednou na prázdno, aby se pračka propláchla.

Pozor na těsnění kolem dveří

Stejným roztokem můžete vyčistit také těsnění kolem dveří pračky. Tam se nečistoty usazují nejvíce. Kromě toho se tam mohou zachytit také ponožky, mince, vlasy, rozpuštěné papírové kapesníky apod.

Nevynechejte filtr

Při čištění pračky nikdy nezapomeňte na filtr. Ten se nachází úplně dole za malými čtvercovými dvířky. Tam se při vypouštění zachycují nejrůznější věci – sponky, knoflíky, mince a další. Cokoliv, co tam najdete, vysypte a filtr propláchněte horkou vodou. Tento postup opakujte nejlépe každé dva měsíce, pokud perete každý den. Jestli pouze jednou týdně, filtr čistěte jednou za půl roku.

 Nezavírejte dvířka

Doporučuje se také po doprání pračku nezavírat. Pokud to neuděláte, vytvoříte živnou půdu pro bakterie. Navíc horký vzduch, který po praní zbyde, může zatuchnout. To se pak odrazí na další dávce prádla.

Nejlepší modely praček dle recenzí uživatelů

Whirlpool TDLR 5030L EU/N recenze

Hisense WFVB6010EM recenze

LG F4TURBO9E recenze

ECG EWF 1053 MD recenze

LG F4TURBO9E recenze

 

Dovednosti

Zveřejněno

12. 5. 2022