Pomůžeme s výběrem vhodných reprobeden do pokoje + doporučené modely

,

Reproduktory jsou v nějaké formě součástí každé domácnosti. Většinou zabudované v počítači nebo televizi. Ale pokud si přejete zakoupit reproduktory jako externí zařízení, je třeba se zaměřit hned na několik bodů. Aby reprobedny mohly poskytovat ten nejlepší zvukový zážitek, je důležité vybrat ten nejvhodnější typ. Pro přehled jsme hlavní technické parametry vypsali do článku níže.

Výkon

Hlavním parametrem na který je nutno se zaměřit je výkon. Může být uveden dvěma způsoby a proto je třeba se na něj zaměřit. První z nich tzv. nejvyšší výkon. Jedná se o trochu zavádějící hodnotu. Takto uvedený výkon ukáže nejvyšší přípustnou hodnotu, při které jsou reproduktory schopny fungovat. A to mnohdy jen několik málo vteřin. Je to tedy krátkodobý výkon. Více se tedy zaměřte na hodnotu uvedenou jako RMS výkon. Nebo také nominální výkon. Jedná se o hodnotu, která v běžném provozu nepoškozuje reprosoustavu. Zpravidla je tento výkon polovinou toho maximálního.

Výkon se uvádí ve wattech (zkratka W). Průměrné reproduktory mají výkon od 20 W do 200 W. Vyšší hodnoty a tudíž výkonnější soustavy se doporučují jen do větších místností.

Citlivost

Ruku v ruce s výkonem jde i další parametr a to citlivost. Často ji lze nalézt i pod zkratkou SPL. Na její hodnotě závisí celková hlasitost. Obecně platí, že s vyšší citlivostí dochází k vyšší účinnosti a také k nárůstu hlasitosti reproduktorů. Citlivost se uvádí v decibelech (dB). Běžně dostupné reproduktory mají citlivost od 87 dB do 93 dB. Hodnoty nad 93 dB patří k zařízením s kvalitnější zvukem.

Vstupy a výstupy

Pro možnost přehrát vaši oblíbenou hudbu nebo film z reproduktoru potřebujete zdroj. Zpravidla je to některé z chytrých zařízení jako mobilní telefon, televize nebo Hi-fi věž. K tomu aby bylo možné tyto dvě zařízení propojit, potřebujete příslušné kabely a porty, do kterých je zapojíte. Samozřejmě existuje i bezdrátová technologie, ale tu prozatím vynechme. Existuje několik základních portů, které můžou různé reproduktory mít.

HDMI – jedná se o port přenášející audiovizuální data (proto ho nejčastěji najdeme u domácích kin nebo reproduktorů určené k televizím)

Linkový 3,5 mm vstup (AUX) – tímto kabelem je k zařízení možné připojit externí zdroj jako je telefon, CD nebo MP3 přehrávač

USB – umožňuje připojení flash disku se soubory k přehrání

Svorky – umožňuje připojit pasivní reproduktory k zesilovači (více informací níže)

Optický – digitální zvukový vstup, který umožňuje přenos zvuku laser

Aktivní a pasivní reproduktory

Aktivní se označují modely, které v sobě mají zabudovaný zesilovač. Stačí tedy jen připojit zdroj zvuku a můžete poslouchat. Další ladění zvuku, např. hlasitosti, je možné přímo na těle reprobeden nebo na zdrojovém zařízení (telefon, počítač, televize).

Pasivní naopak zesilovačem vybaveny nejsou. Proto je potřeba, aby byly k zesilovači (receiveru) připojeny. Toto se zpravidla týká velkých reprosoustav, které jsou určeny k poslechu velmi kvalitního zvuku. Jedná se o soustavy k domácímu kinu nebo k Hi-fi věžím.

Dovednosti

Zveřejněno

18. 8. 2020