Smažená jídla jsou oblíbenou neřestí mnoha z nás. Jsou velmi dobré, ale zároveň nezdravé. Tuk, ve kterých se smaží, je špatný pro naše srdce, cévy a jiné orgány. Nemluvě o nárůstu na váze, který může nastat při časté konzumaci. Ale pokud i přesto odoláváte pokušení dát si něco smaženého jen s obtížemi, řešením by pro vás mohla být horkovzdušná fritéza. Toto zařízení vám pomůže připravit smažené jídlo chutně a především zdravěji.
Jak už z názvu vyplývá, tato fritéza pracuje především s horkým vzduchem. Jídlo je tedy upravováno způsobem, který se více podobá pečení. Princip, na kterém fritéza funguje je prostý. Topné těleso uvnitř ohřeje vzduch na předem stanovenou teplotu, vy pak přidáte malé množství oleje a horký vzduch je poté pomocí ventilátoru hnán po celém vnitřku fritézy. Jídlo se tak připraví rovnoměrně a nepřipálí se. Zdravější způsob přípravy smaženého jídla je tedy na první pohled znatelný. A pokud to zaujalo i vás, připravili jsme si seznam několika parametrů, na které se při výběru zaměřit.
Typy horkovzdušných fritéz
Jako první se při výběru zaměřte na vhodný typ fritézy. Existují hned tři.
Halogenové
V této fritéze se jídlo připravuje díky halogenovému topnému tělesu. Zároveň je vnitřní prostor fritézy osvětlený, dobře tedy uvidíte, v jaké fázi se vaření nachází. Platí, že tento typ je velmi kvalitní. Díky tomu však musíte počítat s větší pořizovací cenou.
Statické
Tyto fritézy využívají k přípravě jídla proudění horkého vzduchu. A samotné jídlo během vaření uvnitř cirkuluje. To vede ale k jednomu velkému nedostatku tohoto typu. Může zde lehce dojít k nerovnoměrné přípravě jídla a jeho připečení. To lze eliminovat tím, že jídlo během vaření párkrát vytáhnete a jemně ho promícháte. Statické horkovzdušné fritézy patří mezi levnější modely.
Dynamické
Tento typ je velmi podobný statickým fritézám. Opět je zde využíváno proudění horkého vzduchu. Ale oproti předchozímu typu mají jednu výhodu. Fritéza obsahuje lopatku, která jídlo párkrát sama převrátí a tím zabrání jeho připálení. Díky tomu se o jídlo nemusíte po celou dobu přípravy starat. Oproti statické fritéze si připlatíte několik set korun navíc.
Velikost
Velikost, kterou budete potřebovat se odvíjí od toho, kolik jídla v ní plánujete připravovat. Zároveň vezměte v potaz i to, že čím větší fritéza, tím je i těžší a hůř se skladuje. Proto si předem promyslete možnosti, které váš domov poskytuje.
Na trhu najdete fritézy od velikosti 1,5 litru. Ta se hodí na vaření menšího množství jídla. Pro potřeby běžné rodiny se hodí střední fritéza. Ta má objem od 3 do 7 litrů. Pokud ale hledáte něco na přípravu více jídel najednou nebo něco, kde připravíte i celé kuře, sáhněte po největších modelech. Ty mají objem až 12 litrů.
Výkon
Výkon fritéz se pohybuje mezi 1 400 až 1 800 W. Rozhodně by nikdy neměl být nižší. V tomto rozmezí je celkem jedno, jaký výkon bude mít, ale platí, že fritéza s vyšším výkonem jídlo propeče rychleji.
Užitečné funkce
Horkovzdušné fritézy mohou mít další funkce, které mají uživatelům především ulehčit práci s nimi. Vybrali jsme pár, na které se můžete při nákupu zaměřit.
Umývání v myčce
Toto je funkce, která může výrazně ušetřit čas. Pokud si takovou fritézu pořídíte, budete moci vnitřní nádobu a koš strčit do myčky a umýt je v ní.
Průhledné víko
Průhledné víko vám dovolí sledovat jídlo uvnitř fritézy bez nutnosti ji otevírat.
LCD displej
Některé modely mohou být vybaveny LCD displejem. Díky němu můžete fritézu ovládat velmi jednoduše pomocí přehledného nastavení na displeji. Jídlo pak můžete připravit stlačením jediného tlačítka.
Časovač
Ten vám umožní nastavit si čas, které jídlo k uvaření potřebuje. Po jejím uplynutí vás upozorní na to, že je fritézu nutno vypnout. Některé fritézy mají dokonce odnímatelné časovače. Ty si pak můžete vzít sebou do jiného pokoje a nestane se vám tak, že byste upozornění přeslechli.
Pět nejlepších horkovzdušných fritéz dle hodnocení uživatelů