Jak dokonale napěnit mléko a užít si kávu jako v kavárně

Základem dokonalého cappuccina je krémová a hustá mléčná pěna. Hodí se však také do nejrůznějších dezertů a vyšperkuje s ní k dokonalosti instantní kávu. Naneštěstí si mnoho lidí kvůli pár mýtům myslí, že dokonalou pěnu nejde vytvořit doma. Přitom je to snadné a rozhodně k tomu není potřeba drahý profesionální kávovar se šlehačem. Jak tedy nejlépe napěnit mléko v domácích podmínkách? Dnes si několik způsobů představíme. 

Než začnete šlehat, zaměřte se na to, jaké mléko vlastně použijete. Kvalita výsledné pěny závisí na množství bílkovin, které mléko obsahuje. Takže nejlepší je čerstvé plnotučné mléko. Ale ne každý chce/ může mléčné výrobky konzumovat. V takovém případě se nebojte sáhnout po některé z rostlinných alternativ. Postup šlehání bude stejný a krásné sametové pěny se dočkáte.

Ruční napěňovač a french press

Napěňování probíhá u obou totožně. Do nádobky si nalijte ohřáté mléko – teplota by nikdy neměla přesáhnout 70 °C (u sojového mléka je to dokonce 45 °C), přehřáté mléko by nemuselo žaludku udělat dobře. French press i ruční napěňovač mají v sobě malé sítko a právě tím mléko našleháte. Musíte s ním rychle pohybovat nahoru a dolu. Po chvíli se vám vytvoří nadýchaná pěna.

Spirálový napěňovač na baterky

Ohřáté mléko nalijte do konvičky, alespoň do 1/3. Konvičku nakloňte a spirálu ponořte těsně pod hladinu šikmo ke stěně. Poté začněte šlehat. Uprostřed hladiny by se měl vytvořit vír. Jestliže budete mít mléko plné bublin, jemně je sklepněte a zakružte s konvičkou, aby se mléko a pěna promíchaly.

Sencor SMF 1010BK recenze

Subminimal NanoFoamer recenze

GFT B216 recenze

Elektrický napěňovač

Elektrický napěňovač je dokonalý pomocník, který zvládne vše za vás. Jediné, co musíte udělat, je nalít do něj mléko (které nemusíte ani zahřívat) a zapnout. Počítejte samozřejmě s větší pořizovací cenou než u předchozích. Ale jestli kávu doopravdy milujete a dopřáváte-li si ji několikrát denně, rychlou a snadnou obsluhu určitě oceníte.

ECG NM 2255 Latte Art recenze

Severin SM 3584 recenze

Philco PHMF 1050 recenze

Dovednosti

Zveřejněno

20. 2. 2022