Rychlý způsob jak perfektně vyčistit troubu

Rychlý způsob jak perfektně vyčistit troubu

Připáleniny a usazenou mastnotu je prakticky nemožné z trouby dostat. Zvlášť pokud je v troubě už delší čas. V následujících řádcích se dočtete jednoduchý a efektivní způsob, jak spotřebič vyčistit. Na úvod je důležité uvědomit si dvě věci. Zaprvé kuchyni v průběhu úklidu větrejte, abyste se nenadýchali škodlivých výparů. A za druhé, pro co nejlepší výsledek vyčistěte nejdříve sklo trouby (postup č. 1) a až poté vnitřek (postup č. 2).

Suroviny pro přípravu

  • 2 l teplé vody
  • 250 ml amoniaku (= čpavková voda, k dostání v drogeriích)
  • ¼ hrnku prášku do pečiva
  • 2 misky, které vydrží teplo v troubě (např.: zapékací mísy)
  • houbička na nádobí/ bavlněný hadřík
  • ochranné gumové rukavice

Postup – odstranění nečistot

1) V míse smíchejte 1 litr teplé vody s práškem do pečiva. Pro jednotnou konzistenci nechte prášek úplně rozpustit – vznikne vám pak tekutější pasta. 2) Pomocí hadříku naneste pastu na znečistěné místa na skle a nechte působit kolem 30 minut. 3) Směs setřete hadříkem nebo houbou a omyjte vodou. Postup – vnitřek trouby (doporučujeme dělat večer, aby čištění probíhalo přes noc) 1) Troubu předehřejte na 150 °C. 2) Do jedné zapékací mísy dejte 1 l horké vody a do druhé 250 ml amoniaku. 3) Mísu s vodou dejte do dolní části trouby a tu s amoniakem do střední. 4) Troubu vypněte, zavřete a nechte působit přes noc. 5) Ráno troubu vyčistěte hadrem, teplou vodou a dalšími čistícími přípravky – díky amoniaku půjde špína skvěle dolů. V průběhu celého čistění, včetně noci, je třeba místnost s troubou větrat, jinak je možnost, že se nadýcháte škodlivých výparů.

Ohodnoťte článek o čištění trouby

[ratings id=”349638″]

Další články nákupního rádce

Dovednosti

Zveřejněno

30. 1. 2019