Výborná pizza během chvilky a v pohodlí domova. Pořiďte si pec na pizzu

,

Téměř každý miluje křupavou, čerstvou pizzu. Kdo by něčemu takovému dokázal odolat. Proto také mnoho lidí sní o tom, že by si mohli takovou pizzu udělat v pohodlí domova. A stejně dobrou jako v restauraci. Problém je v tom, že na přípravu kvalitní pizzy potřebujete pec. Každý si jako první představí takovou, která zabírá půlku místnosti a je z kamene. Naštěstí již taková nemusí být. Existují již domácí pece, které dokáží udělat velmi kvalitní pizzu, kterou budete zbožňovat a navíc nezabere moc místa. V dnešním článku vám je představíme detailněji. 

Pokud jste se někdy pokoušeli dělat doma pizzu v troubě, možná jste si všimli, že prostě nechutná tak dobře jako ta z restaurace. Něco jako by jí chybělo. Tím chybějícím prvkem je teplota. Klasická kamenná pec, ve které se topí dřevem, zvládne vyprodukovat teplotu až 700 °C. Pizzy se pak připravují zpravidla za teploty kolem 500 °C. Proto je klidně možné mít pizzu upečenou do minuty.

Ke správnému pečení pizzy tedy potřebujete alespoň 300 °C, aby chutnala tak jak má. Což naneštěstí běžné elektrické nebo plynové trouby nezvládnou. A právě v tomto se liší domácí elektrické pece na pizzu. Ty zvládnou potřebnou teplotu a navíc jsou velmi skladné. Jak tedy fungují?

 

 

Nevysouší

Když vyndáte ať už čerstvou nebo mraženou pizzu z trouby je velmi často vysušená. Nebo je na povrchu spálená a uvnitř ještě syrová. Je těžké vychytat čas a nutnou teplotu. U domácích elektrických pecí na pizzu tento problém řešit nebudete muset.

Jsou vyrobeny ze žáruvzdorného kamene, čímž se velmi podobají klasickým kamenným pecím. Dokážou také vyprodukovat teplotu až 400 °C, což je pro pizzu naprosto ideální. Nevysuší se tak sýr a ani omáčka. Kamenné plotýnky jsou nepřilnavé a nemusíte je tedy mazat olejem nebo vykládat pečícím papírem. Pizza je navíc připravená během pár minut. Elektrické pece zvládnou více pokrmů než jen pizzu – připraví také koláče, zapékané pokrmy, maso, ryby, panini a další.

 

Výběr spotřebiče

Pokud vás možnost domácí křupavé pizzy zaujala, představíme vám stručně, co v současné době trh nabízí. První je dobré zmínit cenu. Jako u všeho je rozpětí velké. Seženete elektrické pece za několik stovek, ale také za několik tisíc. To, kterou zvolíte, záleží na vašem rozpočtu a na tom, jak moc kvalitní pizzu chcete.

Nejčastější jsou záklopné pece. Ty propečou těsto z obou stran na kameninových plotýnkách. Zpravidla se vyrábějí ze šamotu, dražší varianty jsou pak z přírodního kamene cordieritu nebo jemu podobných. Tento typ je vybaven termostatem a některé mívají časovač nebo programy na nejrůznější druhy pokrmů. Existují také typy pecí, které připomínají mikrovlnné trouby. U nich pak můžete sledovat celý proces pečení.

Dovednosti

Zveřejněno

8. 7. 2021